Economics of Money and Banking / Perry G Mehrling / Ders 1

Londra TL Swap Piyasası Faizi Neden Önemli ?

Londra TL Swap Piyasası Faizi ve TL Faizleri

İşin doğrusu, Londra TL Swap piyasasında faizin düşmesi $/TL kurunun artmasına neden oluyor. Bu nedenle TCMB müdahale ediyor. Kısa vadeli swap faizlerindeki bu düşüş, liradaki carry trade avantajını azaltarak Türkiye para birimine spot piyasada baskı yapıyor.

TEB Yorumu aşağıdadır.



TCMB daha önce, Londra TL piyasasında faizler Türkiyeden düşük olduğunda bankaların döviz ihtiyacını karşılayarak, işlemlerin kendi üzerinden geçmesini amaçlamıştı.
Böylece uluslararası piyasalarda TL swap işlemi yapan bankalar, 2017 Ocak ayı ortasında birbiri yerine TCMB ile para takası yapmaya başladı. Buna göre, TCMB ilk etapta 500 milyon dolar şeklinde belirlediği TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranını % 8, dolar faiz oranını %0,75 olarak ilan etmişti. Ancak bu faiz oranları ve ihale tutarı ilerleyen dönemde artış gösterdi.
Buna göre, yurt dışı hesaplarda TL likiditesi bulunduran banka, son durumda TCMB ile swap anlaşmasına giderse haftalık bazda elindeki TL’yi %12,25  faizden satarken, karşılığında TCMB’den sabitlenen bir kur seviyesinden %1 faizle döviz alıyor. Döviz swap’ın vadesi dolduğunda ise ters işlem gerçekleştiriliyor. 



Yorumlar